The Greenhouse Dances

We zien ze zo graag. Van die mensen met een onstuitbare dadendrang, gekoppeld aan een verstand dat ordening aanbrengt en inzicht verschaft. Het zijn kwaliteiten die ons bij uitstek geschikt maken om het lot in eigen hand te nemen. Wat kan er fout gaan?

Hybris.

De oude Grieken hadden het al door: het lot in eigen handen nemen kan leiden tot grenzeloze zelfoverschatting. In The Greenhouse Dances steekt hoogmoed de kop weer op, ingefluisterd door een duivels charmante slagwerker.

Lichamen bewegen onvermoeibaar door de ruimte. Altijd vooruit in een genadeloze estafette. Tot elkaar veroordeeld bemonsteren zeven dansers onophoudelijk hun eigen bewegingen, die vorm en richting geven aan een veld van betekenis.

Vastberaden lijkt het, doelgericht, en dan tóch weer zacht en weifelend. De ruimte raakt bezwangerd met associaties, waarbij de tijd functioneert als scherprechter van de wijsheid.

Net zoals de dansende lichamen een zee aan associaties oproepen, zo creëert componist en pianist Lorenzo Pagliei met zijn geluidsontwerp van uitvergrote alledaagse geluiden en klanken nieuwe ruimtes en associaties.

Over Lorenzo Pagliei

Lorenzo Pagliei is componist, electro-akoestisch musicus, pianist en dirigent. Net als Andrea Leine en Harijono Roebana is hij geïnteresseerd in het samenwerken met verschillende disciplines, waarbij de grenzen nooit streng gedefinieerd, maar juist fluïde zijn. Met zijn visie op geluid, ruimte en muziek speelt hij een essentiële rol in het geluidsontwerp en de muziek van The Greenhouse Dances. Pagliei is geïnteresseerd in o.a. de synthese tussen onrealistische geluiden of materialen, de hyper-versterking van objecten en akoestische instrumenten en het gebruik van ruimte als de voornaamste weg om de oren te openen en extra waarde mee te geven aan een live-performance.

Pagliei voltooide een Master Compositie aan de Accademia Nazionale di Santa Cecilia in Rome en was twee jaar ‘artist in research’ bij het Ircam-Centre Pompidou, het instituut voor electronische muziek in Parijs. Hij creëerde werk op uitnodiging van o.a. Ircam-Centre Pompidou, het Orchestre Philharmonique de Radio France, het Orchestre Regionale Toscana, CNRS – Collège de France en de Teatro dell’Opera di Roma.

Bekijk de speellijst om te zien wanneer The Greenhouse Dances gepland staat.

Credits

Choreografie: Andrea Leine en Harijono Roebana
Compositie: Lorenzo Pagliei
Dans: Uri Eugenio, Luana van Eekeren, Andrea Pisano, Timon De Ridder, Kris Mohammed Adem, Aika Goto, Polina Mirovskaya
Piano en electronica: Lorenzo Pagliei
Slagwerk: Antonio Gutiérrez Rubio
Toneelbeeld: Andrea Leine, Harijono Roebana en Jeroen Smith
Lichtontwerp: Jeroen Smith
Dramaturgische adviezen: Luc de Groen
Repetitor en artistieke assistentie: Michael Jahoda
Lichttechniek: Alfred van der Meulen/Wouter Moscou
Geluidstechniek: Oscar Bouwmans

Interviews over de creatie van The Greenhouse Dances verschenen bij de Theaterkrant en  Movement Exposed.