SOLAS

In SOLAS vervlechten live gespeelde en gezongen oude muziek – van Middeleeuwse troubadours tot John Dowland – zich met de indringende klankwereld van de elektrische gitaar, met de hilarische-poëtische teksten van het eigenzinnige schrijversduo Bindervoet & Henkes, bekend om hun vrije vertalingen van het werk van de Beatles en James Joyce, met de dans van LeineRoebana die tegelijk meesleept en bevreemdt.

Wij kennen het Oudfranse woord Solas in de dubbele betekenis van soelaas/troost bieden en een probleem oplossen. Oplossingen biedt SOLAS niet voor wereldomvattende vraagstukken; wel een uitnodiging om anders te kijken naar strikte scheidslijnen en verwachtingen.

Voor SOLAS nodigden choreografen Andrea Leine en Harijono Roebana een cast uit van veelzijdige, gelauwerde en talentvolle musici en dansers, met als speciale gasten:
Talitha van der Spek, mezzo-sopraan die eerder met LeineRoebana werkte in Merg (2007) en Light (2016).
Elisabeth Hetherington, aanstormend talent, gelauwerd met de AVRO/TROS-cultuurprijs, weet alles van de uitspraak van oud Engels en beweegt als geen sopraan ooit tevoren. Virtuoos gitarist en dwarse theaterpersoonlijkheid Wiek Hijmans, en David Mackor, juist afgestudeerd, veelzijdig luitist die zich ontpopt als begenadigd zanger.

Ook de dansers van LeineRoebana laten zich horen: met precisie en overgave dansen Uri Eugenio, Luana van Eekeren, Andrea Pisano, Timon de Ridder, Myrthe Bokelmann en Kris Mohammed Adem en bij vlagen klinkt hun samenzang.

Klik hier om het programmaboekje te downloaden


Foto’s: Anna van Kooij en YANi