SEELE/HERZ

Sentimentele Dans: twee kanttekeningen bij (on)sterfelijkheid
[of: Twee gedanste verhalen geïnspireerd door sterfelijkheid]

SEELE is geïnspireerd door het verhaal van een faun die alles op het spel zet om de eeuwige jeugd te verwerven. In een grillige, expressieve dans raken uitersten elkaar: sentiment en muzikale hardcore, ongebreidelde energie en verwondering. Een maalstroom van ritmische, gesampelde klanken voert naar de vermakelijke ontknoping van het verhaal over een faun die door danst voorbij zijn houdbaarheidsdatum.

In HERZ nemen de leden van The Stolz Quartet het muzikale voortouw. De contemplatieve muziek van Kate Moore vormt de melancholisch-onheilspellende achtergrond voor de hybris (overmoed) van de dansers: vervuld van het perspectief dat de vooruitgang biedt op onsterfelijkheid, bekruipt hen de twijfel door de loop der gebeurtenissen.

Publieksonthaal
U bent van harte uitgenodigd om een half uur voor aanvang van de voorstelling in de zaal van het betreffende theater aan het LeineRoebana-publieksonthaal deel te nemen. Choreografen, dansers en musici vertellen over hun bijzondere samenwerking en met korte voorproefjes warmen zij het publiek op voor een onvergetelijke avond.

4 sterren voor SEELE/HERZ in NRC Handelsblad

“Het eerste deel, Seele , is een fascinerend, sensueel duel tussen Uri Eugenio (Apollo) en Tim Persent (faun), dat wordt geschaduwd door een ‘koor’ van vier danseressen.” Lees meer…


Geen voorstellingen

Lees het interview met componiste Kate Moore over Herz en de samenwerking met LeineRoebana en The Stolz Quartet.

Verder in de pers:
De versmelting van de pompende dans van LeineRoebana en de stuwende snaarmuziek laat hart en ziel opveren.De Volkskrant, Annette Embrechts

Het eerste deel, Seele , is een fascinerend, sensueel duel tussen Uri Eugenio (Apollo) en Tim Persent (faun), dat wordt geschaduwd door een ‘koor’ van vier danseressen. (…) Moores muziek wordt live gespeeld door The Stolz Quartet, dat subtiel onderdeel uitmaakt van de choreografie. Stolz is gemaakt voor dit soort avontuurlijk gemorrel aan de genregrenzen. De integratie van disciplines is volstrekt overtuigend. Een prachtig hoogtepunt tussen de vele ontroerende én grappige momenten is de solo van celliste Lidy Blijdorp.NRC,  Joep Stapel

In ’Herz’ is het spel van hoboïste Schut ontroerend. Celliste Blijdorp is de meest opvallende verschijning van het kwartet met haar kinderlijke uitstraling en de gemeende klanken uit haar instrument. (…)
De intensiteit van de choreografie geeft de dansers bovendien alle gelegenheid om hun eigen kwaliteiten te laten zien. Een specifieke rol is hierbij weggelegd voor Tim Persent.  Zijn dynamiek, soepele manier van bewegen – haast dierlijk – én zijn charisma tillen ’Seele’ naar een hoger plan. Maar hij is dan ook hét gezicht van LeineRoebana. En dat al sinds 1994.’Noordhollands Dagblad, Nanska van de Laar

Credits
Choreografie Andrea Leine en Harijono Roebana
Muziek samples, Kate Moore
Livemuziek The Stolz Quartet – Marieke Schut (hobo), Jellantsje de Vries (viool), Liesbeth Steffens (altviool), Lidy Blijdorp (cello)
Dans Tim Persent, Uri Eugenio, Luana van Eekeren, Audrey Apers, Camilla Bundel, Fariza Achoendova, Vera Goetzee (stage)

SEELE/HERZ wordt mogelijk gemaakt door: het Fonds Podiumkunsten, de Gemeente Amsterdam, het Chassé Theater, de Gemeente Breda, het VSB Fonds, het AFK, het Prins Bernhard Cultuurfonds, Fonds 21, BNG Cultuurfonds, Stichting Woudsend, Stichting Orlanda Goban, het K.F. Hein Fonds en Stichting Albino.