THE GREENHOUSE DANCES

We zien ze zo graag. Van die mensen met een onstuitbare dadendrang, gekoppeld aan een verstand dat ordening aanbrengt en inzicht verschaft. Het zijn kwaliteiten die ons bij uitstek geschikt maken om het lot in eigen hand te nemen. Wat kan er fout gaan?

Hybris.

De oude Grieken hadden het al door: het lot in eigen handen nemen kan leiden tot grenzeloze zelfoverschatting. In The Greenhouse Dances steekt hoogmoed de kop weer op, ingefluisterd door een duivels charmante slagwerker.

Lichamen bewegen onvermoeibaar door de ruimte. Altijd vooruit in een genadeloze estafette. Tot elkaar veroordeeld bemonsteren zeven dansers onophoudelijk hun eigen bewegingen, die vorm en richting geven aan een veld van betekenis.

Vastberaden lijkt het, doelgericht, en dan tóch weer zacht en weifelend. De ruimte raakt bezwangerd met associaties, waarbij de tijd functioneert als scherprechter van de wijsheid.

Net zoals de dansende lichamen een zee aan associaties oproepen, zo creëert componist en pianist Lorenzo Pagliei met zijn geluidsontwerp van uitvergrote alledaagse geluiden en klanken nieuwe ruimtes en associaties.

LORENZO PAGLIEI
Lorenzo Pagliei is componist, electro-akoestisch musicus, pianist en dirigent. Net als Andrea Leine en Harijono Roebana is hij geïnteresseerd in het samenwerken met verschillende disciplines, waarbij de grenzen nooit streng gedefinieerd, maar juist fluïde zijn. Met zijn visie op geluid, ruimte en muziek speelt hij een essentiële rol in het geluidsontwerp en de muziek van The Greenhouse Dances. Pagliei is geïnteresseerd in o.a. de synthese tussen onrealistische geluiden of materialen, de hyper-versterking van objecten en akoestische instrumenten en het gebruik van ruimte als de voornaamste weg om de oren te openen en extra waarde mee te geven aan een live-performance.

Pagliei voltooide een Master Compositie aan de Accademia Nazionale di Santa Cecilia in Rome en was twee jaar ‘artist in research’ bij het Ircam-Centre Pompidou, het instituut voor electronische muziek in Parijs. Hij creëerde werk op uitnodiging van o.a. Ircam-Centre Pompidou, het Orchestre Philharmonique de Radio France, het Orchestre Regionale Toscana, CNRS – Collège de France en de Teatro dell’Opera di Roma.

SPEELDATA

De speeldata van The Greenhouse Dances vindt u hier.

CREDITS

Choreografie

Andrea Leine en Harijono Roebana

Compositie

Lorenzo Pagliei

Dans

Uri Eugenio, Luana van Eekeren, Andrea Pisano, Timon De Ridder, Elyr Kris Adem, Aika Goto, Polina Mirovskaya

Piano en electronica

Lorenzo Pagliei

Slagwerk

Antonio Gutiérrez Rubio

Toneelbeeld

Andrea Leine, Harijono Roebana en Jeroen Smith

Lichtontwerp

Jeroen Smith

Dramaturgische adviezen

Luc de Groen

Repetitor en artistieke assistentie

Michael Jahoda

Lichttechniek

Alfred van der Meulen/Wouter Moscou

Geluidstechniek

Oscar Bouwmans

‘Dansconcert vol sturm-und-drang: (..) Fraai is het zeker te zien hoe gretig de dansers op aangeven van deze schurende ritmes de vloer bestormen, na zeven podiumloze maanden. Eindelijk, ze mogen weer. En dus schieten ze onvermoeibaar in blakend witte, asymmetrische kostuums, met flarden rood en zwart, langs elkaar naar voren, met lange zwiepende armen. Ze hangen uit het lood, hellen voorover zonder te vallen om weer snel plaats te maken voor een ander. (..) De energie barst ervan af. En dat voel je.’

‘Zo abstract als de danstaal van LeineRoebana lijkt, zo energiek en humaan is de uitwerking. Het is dans van een stille verhalende kracht. De persoonlijkheid van de musici en de dansers is onontkoombaar en loodst de kijker door fantasierijke, telkens uitnodigende landschappen.’