SEELE/HERZ

Sentimentele Dans: twee kanttekeningen bij (on)sterfelijkheid
[of: Twee gedanste verhalen geïnspireerd door sterfelijkheid]

SEELE is geïnspireerd door het verhaal van een faun die alles op het spel zet om de eeuwige jeugd te verwerven. In een grillige, expressieve dans raken uitersten elkaar: sentiment en muzikale hardcore, ongebreidelde energie en verwondering. Een maalstroom van ritmische, gesampelde klanken voert naar de vermakelijke ontknoping van het verhaal over een faun die door danst voorbij zijn houdbaarheidsdatum.

In HERZ nemen de leden van The Stolz Quartet het muzikale voortouw. De contemplatieve muziek van Kate Moore vormt de melancholisch-onheilspellende achtergrond voor de hybris (overmoed) van de dansers: vervuld van het perspectief dat de vooruitgang biedt op onsterfelijkheid, bekruipt hen de twijfel door de loop der gebeurtenissen.

Publieksonthaal

U bent van harte uitgenodigd om een half uur voor aanvang van de voorstelling in de zaal van het betreffende theater aan het LeineRoebana-publieksonthaal deel te nemen. Choreografen, dansers en musici vertellen over hun bijzondere samenwerking en met korte voorproefjes warmen zij het publiek op voor een onvergetelijke avond.

Componist Kate Moore

LeineRoebana werkt vaak met muziek speciaal gecomponeerd voor haar voorstellingen. Maar hoe komt die muziek nou tot stand en hoe wordt het verwerkt in de voorstelling? Componiste Kate Moore over SEELE/HERZ:

Kate Moore: ,,De muziek in Herz is breekbaar en emotioneel, met een donkere onderlaag. Een beetje gothic. Een wandelvakantie op de Hebriden is een inspiratiebron voor me geweest. Ik kwam er Keltische ruïnes tegen. Muren, burchten, Keltische kruisen, beelden met groteske koppen. Er zit een religieuze lading in. Iets mysterieus. Mijn muziek is een soundsculpture waarin het steen tot leven komt. Het wordt een hart dat het bloed door de aderen pompt. De oerlevenskracht. Dat is prachtig, maar ook een duister mysterie, een beetje huiveringwekkend.”

,,Mijn muziek gaat helemaal op in de choreografie. Ik vind het prachtig zoals de musici van The Stolz Quartet naadloos, organisch en natuurlijk op de dansgroep aansluiten, terwijl ieder toch haar eigen lijn volgt. De choreografie is voor mij een ‘story of energies’.”

,,Er worden stukken uit mijn compositie The open road op cd met het spel van The Stolz Quartet gecombineerd. Die muziek is geïnspireerd door poëzie van Walt Whitman, van wie ook teksten in de voorstelling te horen zijn. Deze poëzie is voor mij een reis door het leven, van geboorte tot dood. Dit sluit aan op mijn wandeltocht op de Hebriden. Als ik wandel, voel ik vrijheid. Dan hoor ik mezelf en mijn lichaam heel zuiver. Ik wandelde mijlen per dag. De stenen ruïnes die ik tegenkwam symboliseren een ontdekking: van mijn identiteit, mijn voorouders, mezelf.”

SEELE/HERZ wordt mogelijk gemaakt door: het Fonds Podiumkunsten, de Gemeente Amsterdam, het Chassé Theater, de Gemeente Breda, het VSB Fonds, het AFK, het Prins Bernhard Cultuurfonds, Fonds 21, BNG Cultuurfonds, Stichting Woudsend, Stichting Orlanda Goban, het K.F. Hein Fonds en Stichting Albino.

SPEELDATA

De speeldata van SEELE/HERZ vindt u hier.

CREDITS

Choreografie

Andrea Leine en Harijono Roebana

Compositie

Kate Moore

Musici

The Stolz Quartet – Marieke Schut (hobo), Jellantsje de Vries (viool), Liesbeth Steffens (altviool), Lidy Blijdorp (cello)

Dans

Tim Persent, Uri Eugenio, Luana van Eekeren, Audrey Apers, Camilla Bundel, Fariza Achoendova, Vera Goetzee (stage)

Het eerste deel, Seele , is een fascinerend, sensueel duel tussen Uri Eugenio (Apollo) en Tim Persent (faun), dat wordt geschaduwd door een ‘koor’ van vier danseressen. (…) Moores muziek wordt live gespeeld door The Stolz Quartet, dat subtiel onderdeel uitmaakt van de choreografie. Stolz is gemaakt voor dit soort avontuurlijk gemorrel aan de genregrenzen. De integratie van disciplines is volstrekt overtuigend. Een prachtig hoogtepunt tussen de vele ontroerende én grappige momenten is de solo van celliste Lidy Blijdorp.

De versmelting van de pompende dans van LeineRoebana en de stuwende snaarmuziek laat hart en ziel opveren.

In ’Herz’ is het spel van hoboïste Schut ontroerend. Celliste Blijdorp is de meest opvallende verschijning van het kwartet met haar kinderlijke uitstraling en de gemeende klanken uit haar instrument. (…)
De intensiteit van de choreografie geeft de dansers bovendien alle gelegenheid om hun eigen kwaliteiten te laten zien. Een specifieke rol is hierbij weggelegd voor Tim Persent. Zijn dynamiek, soepele manier van bewegen – haast dierlijk – én zijn charisma tillen ’Seele’ naar een hoger plan. Maar hij is dan ook hét gezicht van LeineRoebana. En dat al sinds 1994.’