LIGHT

LIGHT is de derde productie waarin Andrea Leine en Harijono Roebana met Iwan Gunawan samenwerken. Hun samenwerkingsdebuut GhostTrack (2011) tourt al vijf jaar langs belangrijke internationale festivals en podia. In Smell of Bliss (2014) herschreef Gunawan elementen vanuit de Sundanese traditie voor hedendaagse westerse viool uitgevoerd door violiste Liza Ferschtman.

Naast Gunawan en de veelzijdige leden van zijn gamelanensemble Kyai Fatahillah werken Andrea Leine en Harijono Roebana voor LIGHT opnieuw samen met de Indonesische dansers Agus Margiyanto, Sandhidea Cahyo Narpati en Boby Ari Setiawan.

Voor LIGHT is het gezelschap uitgebreid met twee dansende operazangeressen: de Indonesische sopraan Bernadeta Astari en de Oezbeekse mezzosopraan en harpiste Ekaterina Levental. Taalvirtuozen Robbert-Jan Henkes en Erik Bindervoet schreven teksten in een collagetaal die is geïnspireerd op Finnegans Wake van James Joyce.

Light genomineerd voor Zwaan meest indrukwekkende dansproductie 2016!

LIGHT is een meanderend dans-gedicht, uitgevoerd door een heterogene groep dansers, zangers en muzikanten die allemaal zingen, dansen én muziek maken. Het toont een wereld waarin culturele verschillen geen obstakel, maar juist een voorwaarde zijn voor creatie en communicatie. Uit de dialoog van verschillende culturen, talen, kunstvormen en stemmingen ontstaat een maalstroom van nieuwe ideeën. De nieuwe compositie van Iwan Gunawan en de dans van LeineRoebana creëren een onweerstaanbaar bouwwerk, waarin verschillende talen en de heterogene elementen van de Aziatische en Europese cultuur zich moeiteloos verstrengelen.

LIGHT toont de harmonie die schuilt in het kakofonisch geweld in dit vrolijke Babylon.

Op zoek naar waarachtigheid (Interview Andrea Leine en Harijono Roebana – De Telegraaf)

SPEELDATA

De speeldata van The Greenhouse Dances vindt u hier.

CREDITS

Choreografie

Andrea Leine, Harijono Roebana en Iwan Gunawan

Dans

Agus Margiyanto, Sandhidea Cahyo Narpati en Boby Ari Setiawan

Zang en dans

Bernadeta Astari en Ekaterina Levental

Teksten

Robbert-Jan Henkes en Erik Bindervoet

Fotografie

Deen van Meer

‘Dans en muziek zwepen elkaar op. Meeslepend.’

‘In Light verbinden Leine en Roebana dans uit Oost en West.’

‘LeineRoebana laat zien dat ze trefzeker tegen de stroom van negativiteit over het samenleven van verschillende culturen in vaart.’ 

‘De beheersing van dynamiek en klankkleur dwingt bewondering af.’