EUTERPIANS

EUTERPIANS van LeineRoebana verbindt de vreugde en creativiteit van muze Euterpe met de onweerstaanbaarheid van de Sirenen en het martiale van de Amazones. Ze maakt de kracht van vrouwen door de eeuwen heen zichtbaar. EUTERPIANS is een ode aan de vrouw.

Choreografen Andrea Leine en Harijono Roebana werden onlangs voor hun bijdragen aan de Nederlandse dans bekroond met de Prijs van Verdienste van Dansersfonds’79, opgericht door het beroemde balletechtpaar Alexandra Radius en Han Ebbelaar. Uit het juryrapport: imponerende voorstellingen, die altijd volstrekt eigen zijn en vaak een verrassende wisselwerking laten zien tussen dans en de meest uiteenlopende muzikale stijlen.

Dat is zeker van toepassing op de nieuwe dans en muziekvoorstelling EUTERPIANS waar een samenwerking wordt aangegaan met drie even voortreffelijke als uiteenlopende musici: met zangeres Elisabeth Hetherington, in wiens dartele danslichaam een duizelingwekkende sopraan huist, met de peilloze diepten van de gevierde celliste Maya Fridman en met de aardse klanken van percussioniste Marianna Soroka die met even veel gemak thuis is op klavier, vibrafoon of psalterion. Samen met de choreografen en dansers van LeineRoebana nemen ze het vrouwelijke in kunst en leven tot uitgangspunt. Niet consequent of uitputtend, maar zelfbewust, vanzelfsprekend en met lichte ironie nemen vrouwen het heft in handen.

Vanaf de allereerste noot komt het podium tot leven door een samensmelting van oude en hedendaagse klanken, van Hildegard von Bingen tot Kate Moore, van Maddalena Casaluna tot Calliope Tsoupaki, van experiment en percussie tot harmonische compositie, van alledaagse bewegingen en gebaren tot complexe choreografie. EUTERPIANS bevindt zich in het grensgebied van een dansvoorstelling en concert waar dans geregeld de rol overneemt van de klank en musici de piketpaaltjes in de ruimte plaatsen. In deze unieke voorstelling zien we negen dansers en musici als dichters in beweging. Het lichaam dat verhaalt zonder woorden. Elk moment op het podium is een uitnodiging om te voelen, te reflecteren en de schoonheid te ervaren die ontstaat wanneer de poëzie van de ziel zich openbaart in de taal van het lichaam.

SPEELDATA

De speeldata van EUTERPIANS vindt u hier.

CREDITS

Concept en choreografie

Andrea Leine en Harijono Roebana

Dansers en musici

Andrea Pisano, Timon De Ridder, Aika Goto, Benedita Crispiniano, Saoirse Lambkin O’Kane, Mariví van den Hooff, Elisabeth Hetherington (zang), Marianna Soroka (percussie) en Maya Fridman (cello)

Lichtontwerp

Jeroen Smith