Verbinden

LeineRoebana staat met haar wortels stevig in Amsterdam en Breda en bereikt met haar takken een publiek door heel Nederland en ver daarbuiten. Het gezelschap speelde in Europa, de Verenigde Staten, Canada, Rusland, Afrika, Indonesië en Singapore. Als vanzelfsprekend slaat LeineRoebana op regionaal, nationaal en internationaal niveau bruggen tussen kunstenaars, instellingen, publiek, wetenschappers en het bedrijfsleven.

Stad

Amsterdam & Breda

Andrea Leine en Harijono Roebana, beiden geboren en getogen in Amsterdam, hebben het gezelschap met één been stevig verankerd in de stad. Met een groot aantal Amsterdamse partners is het gezelschap actief en zichtbaar in heel Amsterdam, van een klein project met het Huygens College aan de overkant van de straat, tot afgeladen voorstellingen in het Vondelpark Openluchttheater.

Het andere been staat in Breda, waar LeineRoebana sinds 2012 huisgezelschap is van het Chassé Theater. Directeur Cees Langeveld liet in zijn toespraak weten dat de samenwerking een belangrijke impuls vormt voor het productieklimaat in de stad Breda en dat hij het als een waardevolle aanvulling ziet op wat er reeds aan podiumkunsten in de stad is. Vanuit deze unieke positie met twee sterke thuishavens bereikt LeineRoebana verschillende regio’s in heel Nederland en daarbuiten.

Het Huygens College op bezoek in de studio

LeineRoebana in Chassé Backstage (2011)

Regio

Zichtbaar in heel Nederland

LeineRoebana bespeelt de grote en kleine zalen in heel Nederland. In de verschillende steden en regio’s zoekt LeineRoebana altijd het contact met het publiek. Dit doet zij door middel van bijvoorbeeld het publieksonthaal, workshops en lezingen voorafgaand aan de voorstelling, projecten met amateurscholen of kunstopleidingen, of guerrillavoorstellingen in de stad.

Tim Persent in SEELE tijdens de opening van de Cultuurkoepel Heilo (2014)

Een bijzondere uitgangspositie

De bijzondere dubbele thuishaven van LeineRoebana (de steden Amsterdam en Breda) versterkt het regionale karakter van het gezelschap. Vanuit Chassé Theater Breda, bereikt LeineRoebana bijvoorbeeld de gehele provincie Noord-Brabant. Zij legt door workshops en openbare repetities contact met een nieuw Bredaas publiek, houdt lezingen voor, en gaat aan de slag met, de studenten van de Fontys Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg, bespeelt de grote zalen in de regio, maar is ook in het lokale circuit actief.  Vanuit Amsterdam heeft LeineRoebana, naast de Amsterdamse partners, een goede band met bijvoorbeeld Cultuurcentrum Griffioen in Amstelveen. Maar ook in de overige regio’s is LeineRoebana actief. Zo werkt ze samen met het Friese Oranjewoud Festival en Ateliers Majeur in Heerenveen.

Heather Ware tijdens En Plein Public (2015)

Regionale partners

Internationaal

LeineRoebana is een reislustig dansgezelschap. Ze speelde onder andere in Europa, de Verenigde Staten, Canada, Rusland, Afrika, Indonesië en Singapore.

Azië

Het gezelschap kent een bijzonder verwantschap met Azië. Gedurende de productie van de voorstelling GhostTrack, die Nederlandse en Indonesische dansers samenbracht met componist Iwan Gunawan en zijn gamelanensemble Kyai Fatahillah, is een levenslange wederzijdse inspiratie ontstaan. Deze heeft geleid tot onder andere een nieuwe grootschalige internationale coproductie, in samenwerking met het Chassé Theater Breda: de voorstelling LIGHT.
De voorstelling Snow in June is ontstaan vanuit een wederzijdse connectie tussen het gezelschap en de Chinees-Amerikaanse componist Tan Dun. Het gezelschap werkte voor deze productie met twee Taiwanese gastdanseressen.

Ontmoeting

De ontmoeting (tussen dansers en musici, tussen culturen, tussen individuen) is een terugkerend thema voor choreografen Andrea Leine en Harijono Roebana. Maar deze ontmoeting eindigt niet op het podium. In de landen waar ze optreedt zoekt ze het contact met het publiek door middel van het publieksonthaal, workshops en lezingen. Ook vindt er vaak een artistieke uitwisseling plaats. Zo werkt het gezelschap aan de ontwikkeling van een virtuele gamelan, die ook op het conservatorium in Jakarta in gebruik genomen gaat worden. Andersom haalde LeineRoebana een traditionele pelog en slendro gestemde gamelan naar Nederland die hier ter beschikking gesteld wordt aan conservatoria en Indonesische muzikanten.

LeineRoebana werkt samen met verschillende internationale partners, waaronder: