Programmatekst Smell of Bliss

Noot voor de redactie:

Aangezien een belangrijk deel van onze bezoekers uit een muziekpubliek bestaat, willen wij u vriendelijk verzoeken de voorstelling ook op te nemen in de uitingen van uw muziekprogrammering. Daarnaast is 2016 het jaar van ons 25-jarig jubileum. Mocht u hier extra aandacht aan willen besteden dan leveren we hier graag materiaal voor aan. Een interview met Andrea Leine of Harijono Roebana behoort uiteraard ook tot de mogelijkheden. Alvast bedankt!

Download onderstaande teksten van Smell of Bliss

GEZELSCHAP: LeineRoebana
GENRE: dans en muziek
VOORSTELLING: Smell of Bliss

Smell of Bliss

“Gouden huwelijk van dans en muziek” Trouw****

 Smell of Bliss, de voorstelling die tekende voor de meest indrukwekkende dansscène van theaterseizoen 13/14 (Trouw****), is wegens groot succes terug met een bijzondere reeks voorstellingen in de Nederlandse concertzalen!

In Smell of Bliss gaat niemand minder dan violiste Liza Ferschtman de confrontatie aan met de dansers van LeineRoebana. Er ontstaat een samenspel waarin de dans Ferschtman dwingt een nieuwe balans te vinden tussen de intensiteit van haar vioolspel, haar fysieke aanwezigheid en de stilte die de dans oproept. Naast ijkpunten uit de westerse canon (Bach, Bartók) speelt Ferschtman een stuk van de Indonesische componist Iwan Gunawan (GhostTrack).

Publieksonthaal
Bij alle voorstellingen nodigt LeineRoebana haar publiek uit om kennis te maken met dansers, choreografen en musici: een half uur voor aanvang gaan de zaaldeuren open voor het  publieksonthaal!  Bijzondere ervaringen tijdens het maakproces worden gedeeld en vragen worden beantwoord.

Korte tekst:
Smell of Bliss, de voorstelling die tekende voor de meest indrukwekkende dansscène van theaterseizoen 13/14 (Trouw****), is terug! Nederlands meest gevraagde violiste Liza Ferschtman gaat de confrontatie aan met de dansers van LeineRoebana en wordt gedwongen een nieuwe balans te vinden tussen haar spel, haar fysieke aanwezigheid en de stilte die de dans oproept.

Aanvullend materiaal:

Liza Ferschtman, winnares van de Nederlandse Muziekprijs, is één Nederlands  meest gevraagde violisten.  Ferschtman heeft een uniek geluid dat gevoed is door haar Russische ouders en het Westen waar ze opgroeide. “Ik ben zeer gefascineerd door dans en hoe beweging uit muziek voortkomt. Voor mij is deze samenwerking, waarin ik word uitgedaagd om mijn grenzen te verleggen, een droom die werkelijkheid wordt.

LeineRoebana
LeineRoebana, het moderne dansgezelschap van choreografen Andrea Leine en Harijono Roebana, neemt al 25 jaar een belangrijke plaats in binnen de Nederlandse- en internationale dans. Dans is voor hen het canvas van de ziel en de ontmoetingsplek van makers, spelers en publiek, van waar ook ter wereld.
In haar eigenzinnige dansidioom treedt LeineRoebana de muziek tegemoet. De samenwerking met musici en componisten vormt het vertrekpunt voor voorstellingen. De choreografen en dansers speelden en werden bekroond in binnen- en buitenland.

YouTube trailer: https://www.youtube.com/watch?v=ZgXQw5YUoFg

De pers over Smell of Bliss:

Trouw **** “Dit is een gedroomde samenwerking: het huwelijk tussen dans en muziek wordt niet alleen bezegeld, het trouwboekje is van een verguld randje voorzien.” (Sander Hiskemuller)
NRC Handelsblad **** “… ronduit schitterend is het slotbeeld van de stilstaande Uri Eugenio, in wiens borstkas de pompende naweeën van zijn dans langzaam wegebben, tot rust gebracht door de serene schoonheid van Ferschtmans spel.” (Francine van der Wiel)
Het Parool**** “Al net zo spannend is het moment waarop Ferschtman op haar knieën neerzijgt, naast danser Uri Eugenio. Steeds zachter speelt zij, totdat je alleen nog maar het raspen van de strijkstok hoort.” (Fritz de Jong)
Volkskrant *** “De grote verdienste van de dansers is dat zij zich onvoorwaardelijk hebben opengesteld voor de muziek. Die mentaliteit is niet verloren gegaan in de nauwgezette choreografie en geeft de voorstelling een intuïtieve,  integere sfeer.” (Mirjam van der Linden)
Theaterkrant**** “Vanuit het rijk gevulde fysieke reservoir aan bewegingen van LeineRoebana kan van alles komen opwellen. Warme vibraties, felle uithalen. Speelsheid en sensualiteit. Hunkering en wanhoop. Vertwijfeling en liefde.” (Marcelle Schots)
Dansmagazine “Doordat de structuur van voorstellingen van LeineRoebana ruimte biedt voor kortstondige improvisatie vanwege de interactie met de muzikant, zijn de dansers ongeëvenaard alert en zijn hun bewegingen persoonlijk gemotiveerd. Deze authenticiteit en bezieling voel je als publiek. Ik zit op het puntje van mijn stoel.” (Jacqueline de Kuijper)
Noord-Hollands Dagblad “De fysieke aanwezigheid van Ferschtman, en de confrontatie die haar spel aangaat met de dansers, zorgt voor een boeiend schouwspel.” (Nanska van de Laar)
Het Parool**** “Al net zo spannend is het moment waarop Ferschtman op haar knieën neerzijgt, naast danser Uri Eugenio. Steeds zachter speelt zij, totdat je alleen nog maar het raspen van de strijkstok hoort.” (Fritz de Jong)
Volkskrant *** “LeineRoebana is – terecht-  befaamd om zijn interacties met musici.” “De grote verdienste van de dansers is dat zij zich onvoorwaardelijk hebben opengesteld voor de muziek. Die mentaliteit is niet verloren gegaan in de nauwgezette choreografie en geeft de voorstelling een intuïtieve,  integere sfeer.” (Mirjam van der Linden)

Persfoto’s Smell of Bliss – naamsvermelding Deen van Meer verplicht

Klik op de foto voor high resolution download

Meer informatie

Marieke van Delft /  Saskia de Ruiter
Marketing en Communicatie LeineRoebana

+31 (0)20 4893820
marketing@leineroebana.com