Programmatekst Reapproaching Bach

Noot voor de redactie:

Aangezien een belangrijk deel van onze bezoekers uit een muziekpubliek bestaat, willen wij u vriendelijk verzoeken de voorstelling ook op te nemen in de uitingen van uw muziekprogrammering.

Download onderstaande teksten van Reapproaching Bach

GENRE: dans en muziek
CONCEPT EN PERFORMANCE: Heather Ware en Jakob Koranyi

Reapproaching Bach

Wat gebeurt er als Bachs suites voor solo cello samenkomen met moderne dans? En wat ontstaat er wanneer een cellist en een danseres elkaar vinden via de intuïtieve communicatie tussen hun kunstvormen? Reapproaching Bach verkent wat muziek en dans betekenen voor zowel de performer als het publiek. Door ons op onbekend terrein te begeven ontdekken we plaatsen waar we kwetsbaar zijn, en misschien al te menselijk, en we onszelf kunnen overgeven aan de pure schoonheid van Bach. Het resultaat is een voorstelling die verwachtingspatronen verruimt en speelt met alle vooroordelen over wat Bach en dans horen te zijn.

In Reapproaching Bach worden de conventies van het klassieke concert gekanteld. De kwetsbaarheidsgrens van de uitvoerenden wordt opgerekt. Korte verhalen, humor en spel worden in contact gebracht met Bachs ontzagwekkende muziek en het publiek krijgt de kans om persoonlijk betrokken te raken bij het verhaal dat zich voor hen ontvouwt.

Heather Ware wordt ondersteund door het talentontwikkelingsprogramma van LeineRoebana en de Nieuwe Makers-regeling van het Fonds Podiumkunsten. Battle Abbey wordt ondersteund door Statens Musikverk (Zweden).

Battle Abbey refereert aan een berghut in de afgelegen Selkirk-bergketen in West-Canada.

Aanvullende informatie:

“Ik heb het spelen van de cello-suites altijd als een eenzame bezigheid ervaren…” Jakob Koranyi

“Ik beweeg zodra ik deze muziek hoor. Hoe kan ik deze beweging als een gedeelde beleving overbrengen?…” Heather Ware

De samenwerking tussen danseres Heather Ware (Canada) en cellist Jakob Koranyi (Zweden) komt voort uit een gedeelde liefde voor de muziek van Bach en het verlangen om de communicatieve natuur van zijn muziek in verschillende contexten te verkennen.

Heather Ware
Heather Ware is al vele jaren één van de gezichtsbepalende dansers van het Nederlandse dansgezelschap LeineRoebana. In 2010 werd haar de Zwaan voor meest indrukwekkende dansprestatie toegekend voor haar rol in LeineRoebana’s 172 suggesties aan een lichaam.

Jakob Koranyi
Cellist Jakob Koranyi is een van de meest gevraagde jonge musici van Europa. In 2009 won hij de tweede Grand Prix van de Rostropovich Competition in Parijs en sindsdien reist hij de wereld rond als solist, kamermusicus en met innovatieve ‘cross genre’-samenwerkingen.

Publiciteitsfoto Reapproaching Bach

Klik op de foto voor high resolution download

Meer informatie

Marieke van Delft /  Saskia de Ruiter
Marketing en Communicatie LeineRoebana

+31 (0)20 4893820
marketing@leineroebana.com