Scènefoto’s The Greenhouse Dances – LeineRoebana
naamsvermelding fotograaf Anna van Kooij verplicht

Klik op de foto voor high resolution download
Foto’s in JPG-bestand

Meer informatie

+31 (0)20 4893820
marketing@leineroebana.com

Achtergrondinformatie The Greenhouse Dances

Klik hier om het persbericht te downloaden.

LeineRoebana rondt seizoen ‘20/’21 af met een landelijke theatertournee én een nieuw locatieproject in Amsterdam Slotervaart

Goed nieuws voor dans- en muziekliefhebbers! The Greenhouse Dances van LeineRoebana gaat zeer waarschijnlijk in juni alsnog op tournee. Vervolgens sluit het gezelschap van choreografenduo Andrea Leine en Harijono Roebana seizoen ‘20/’21 in juli af met een feestelijk evenement, speciaal gemaakt voor de industriële locatie B.Building in Amsterdam Slotervaart.

The Greenhouse Dances mét publiek
Tijdens de lockdown ging op 13 maart The Greenhouse Dances in première in een leeg Chassé theater in Breda. In ingewikkelde tijden kozen choreografen Andrea Leine en Harijono Roebana er vol overtuiging voor om hun voorstelling volgens de oorspronkelijke planning af te maken. We zijn verheugd dat een deel van de tournee in juni alsnog kan plaatsvinden. We zien ze zo graag. Van die mensen met een onstuitbare dadendrang, gekoppeld aan een verstand dat ordening aanbrengt en inzicht verschaft. Het zijn kwaliteiten die ons bij uitstek geschikt maken om het lot in eigen hand te nemen. Wat kan er fout gaan?

Hybris, hoogmoed.

De oude Grieken hadden het al door: het lot in eigen handen nemen kan leiden tot grenzeloze zelfoverschatting. In The Greenhouse Dances steekt hoogmoed de kop weer op, ingefluisterd door een duivels charmante slagwerker.

Het publiek ziet zeven dansers van LeineRoebana in een genadeloze estafette. Steeds moeten ze vooruit, gedreven door de bezwerende melodieën en krachtige ritmes van de furieus spelende en dansende slagwerker Antonio Rubio Gutierrez. Tot elkaar veroordeeld bemonsteren de dansers onophoudelijk hun eigen bewegingen, die vorm en richting geven aan een veld van betekenis. Vastberaden lijken de lichamen, doelgericht, en dan tóch weer zacht, weifelend en kwetsbaar. De ruimte bezwangerend met associaties, met de tijd als scherprechter van de wijsheid. Net zoals de dansende lichamen een zee aan associaties oproepen, zo creëert componist en pianist Lorenzo Pagliei met zijn geluidsontwerp van uitvergrote alledaagse geluiden en klanken nieuwe ruimtes en associaties.

Over Lorenzo Pagliei
Lorenzo Pagliei is componist, electro-akoestisch musicus, pianist en dirigent. Net als Andrea Leine en Harijono Roebana is hij geïnteresseerd in het samenwerken met verschillende disciplines, waarbij de grenzen nooit streng gedefinieerd, maar juist fluïde zijn. Met zijn visie op geluid, ruimte en muziek speelt hij een essentiële rol in het geluidsontwerp en de muziek van The Greenhouse Dances. Pagliei is geïnteresseerd in o.a. de synthese tussen onrealistische geluiden of materialen, de hyper-versterking van objecten en akoestische instrumenten en het gebruik van ruimte als de voornaamste weg om de oren te openen en extra waarde mee te geven aan een live-performance.

Pagliei voltooide een Master Compositie aan de Accademia Nazionale di Santa Cecilia in Rome en was twee jaar ‘artist in research’ bij het Ircam-Centre Pompidou, het instituut voor electronische muziek in Parijs. Hij creëerde werk op uitnodiging van o.a. Ircam-Centre Pompidou, het Orchestre Philharmonique de Radio France, het Orchestre Regionale Toscana, CNRS – Collège de France en de Teatro dell’Opera di Roma.

Credits The Greenhouse Dances
Choreografie: Andrea Leine en Harijono Roebana
Compositie: Lorenzo Pagliei
Dans: Uri Eugenio, Luana van Eekeren, Andrea Pisano, Timon De Ridder, Kris Mohammed Adem, Aika
Goto, Polina Mirovskaya
Musici: Antonio Rubio Gutierrez, Lorenzo Pagliei
Toneelbeeld: Andrea Leine, Harijono Roebana en Jeroen Smith
Lichtontwerp: Jeroen Smith

Locatieproject in Amsterdam Slotervaart
Onder de titel ‘B.Building project’ presenteert LeineRoebana in juli op locatie een verrassend en tegelijkertijd intiem evenement vol dans en muziek. Nieuwe gezichten en oude bekenden van LeineRoebana werken mee, waaronder zangeressen Elisabeth Hetherington, Talitha van der Spek, luitist David Mackor, slagwerkers Robbert van Hulzen en Dirk Bruinsma, performer Michael Jahoda, dansstudenten van de Amsterdamse Academie voor Theater en Dans en anderen. Zowel zaterdag 10 als zondag 11 juli wordt de voorstelling twee keer gespeeld in de industriële sfeer van het start-up verzamelgebouw B.Building in Amsterdam Slotervaart. Tickets zijn binnenkort verkrijgbaar via leineroebana.com.

Dit locatieproject werd ingegeven door de wens om het spelen in tijden van Covid-19 in eigen hand te nemen. Gezocht werd naar locaties waar grotere groepen mensen op veilige afstand kunnen samenkomen. Daarnaast is het de eerste stap van LeineRoebana om voorstellingen te presenteren op (industriële) locaties aan de randen van de stad en zich te verbinden met nieuw publiek met steun van het bedrijfsleven. Het is de bedoeling om het initiatief als locatieproject in de toekomst ook naar andere steden te brengen.

Dit project komt tot stand dankzij een projectsubsidie Innovatie van het Amsterdams Fonds voor de Kunst en B. Amsterdam, in samenwerking met studio about en ROC Amsterdam.

Over LeineRoebana
LeineRoebana, het dansgezelschap geleid door choreografen Andrea Leine en Harijono Roebana, is al meer dan 25 jaar toonaangevend in de Nederlandse danswereld en daarbuiten. Het gezelschap staat bekend om het opwindende fysieke dansidioom en de centrale rol van muziek in het werk. Voorstellingen met live uitgevoerde muziek, voor grote- en middenzaal en bijzondere locaties, verrassen met bijzondere vervlechtingen van hedendaagse dans, tekst en de meest uiteenlopende muzikale klankkleuren. Van gamelan tot oude muziek, van dance tot hedendaagse muziek en altijd uitgevoerd door topmusici. Voorstellingen die helpen de vragen van onze tijd transparant en ervaarbaar te maken.

Tourneelijst The Greenhouse Dances*
12-06-2021 DEN HAAG HNT/Theater aan het Spui 20:15
16-06-2021 LEIDEN Leidse Schouwburg-Stadsgehoorzaal Schouwburg 20:15
17-06-2021 NIJMEGEN Lux 20:30
18-06-2021 DORDRECHT Schouwburg Kunstmin 20:15
19-06-2021 ALKMAAR TAQA Theater De Vest 20:30
24-06-2021 BREDA Chassé Theater EM. de Jongzaal 20:30
25-06-2021 WAALWIJK Theater de Leest 20:30
26-06-2021 TILBURG Theaters Tilburg 20:15
*Tickets zijn (binnenkort) verkrijgbaar via de betreffende theaters

B.Building project
Za 10 juli, 19.00 en 21.30 uur
Zo 11 juli, 16.00 en 19.00 uur
Locatie: B. Building (B.1) van B. Amsterdam, Johan Huizingalaan 763A, Amsterdam
Tickets B.Building project binnenkort verkrijgbaar via leineroebana.com

LeineRoebana ontvangt structurele subsidie van het Fonds Podiumkunsten, Amsterdams Fonds voor de Kunst, Provincie Brabant en Gemeente Breda. LeineRoebana is huisgezelschap van het Chassé Theater in Breda.

Voor de redactie:
Beeldmateriaal: https://www.leineroebana.com/pers/ WW: LRpers
Teaser The Greenhouse Dances: https://youtu.be/oYtX7lEi_QE

Voor aanvullend beeldmateriaal, interviewverzoeken en andere vragen kunt u contact op nemen met Marije de Graaf: marketing@leineroebana.com t: 06-47116820.