Scenefoto’s SOLAS
Anna van Kooij

SOLAS LeineRoebana

Muziek heeft een bijzondere plaats in het werk van Andrea Leine en Harijono Roebana. Een breed scala aan muzieksoorten spreekt hen aan. Hierdoor geïnspireerd geven ze muziek en musici een gelijkwaardige rol in hun choreografieën naast de dans en de dansers. De dansers dansen, maar zingen ook en zijn daarmee onderdeel van de muzikale compositie. En de musici bewegen, waarmee zij opgenomen worden in de choreografie. 

In SOLAS is gekozen voor inspiratie door oude muziek: liederen van John Dowland en middeleeuwse liederen. Hoe komt muziek van lang geleden op ons af? Wij kunnen niet meer horen met de oren van een middeleeuwer of iemand uit de zeventiende eeuw. LeineRoebana verscherpt het besef dat we naar muziek uit de oude westerse traditie luisteren door deze te combineren met moderne klanken. Luit naast electrische gitaar. John Dowland naast Wiek Hijmans. Ongelijksoortige elementen, die in deze voorstelling tot een geheel versmelten. Tegelijk maakt de combinatie voelbaar dat oude en nieuwe muziek ieder hun eigen karakter hebben. 

Hoewel de bewegingsstijl van LeineRoebana hedendaags is, zijn in SOLAS ook elementen uit een ver verleden verwerkt. Handgebaren uit de Gestiek, waarmee in het 18e-eeuwse toneel emoties en gedachten werden overgebracht, dienen als verbinding tussen het ruimtelijk denken van de dansers en de intentionele gebaren van de zangers. Wij verstaan deze gecodeerde ‘taal’ niet meer, maar te midden van de grillige dans van SOLAS krijgen ze een eigen zeggingskracht.

Andrea en Harijono hebben de liedteksten laten hertalen door Bindervoet en Henkes, bekend van vertalingen van ondermeer James Joyce en The Beatles. Zij maken geen letterlijke vertalingen, maar klankassociaties. Deze klinken soms in plaats van en soms tegelijk met het origineel. Ze zijn een manier om de oude liedteksten vanuit de verte, via associaties van nu, naar ons toe te halen.

De titel SOLAS impliceert ‘troost’, ‘oplossing’, ‘soelaas’. Het plaatst de voorstelling midden in onze tijd, waarin we niet alleen een plethora aan problemen het hoofd moeten bieden, maar er ook de moed in moeten houden. Door de muziek van Dowland en de ongewone, ontregelende verwevenheid van ongelijksoortige elementen biedt SOLAS uitzicht op beide betekenissen van de titel.

Credits SOLAS
Choreografie: Andrea Leine en Harijono Roebana
SOLAS is gemaakt met en voor dansers en musici: Uri Eugenio, Andrea Pisano, Timon de Ridder, Luana van Eekeren, Myrthe Bokelmann, Kris Mohammed Adem, Talitha van de Spek, Elisabeth Hetherington, David Mackor, Wiek Hijmans

Muziek: John Dowland, Antoinne Boesset, Wiek Hijmans, Derek Bermel e.a.

Tekst: Erik Bindervoet en Robbert Jan-Henkes
Lichtontwerp: Jeroen Smith
Technici: Jeroen Smith, Oscar Bouwmans
Repetitor: Michael Jahoda
Dramaturgisch advies: Luc de Groen
Gestiek: Jed Wentz
Productie en ondersteuning: Vera Goetzee
Publiciteitstekst: Maarten Baanders

Uri Eugenio, danste na de Fontys Dansacademie in Tilburg o.a. bij Scapino Ballet Rotterdam, Nanine Linning, David Middendorp en sinds 2005 bij LeineRoebana en werd genomineerd voor De Zwaan voor de ‘meest indrukwekkende dansprestatie 2014’ voor zijn rol in Smell of Bliss van LeineRoebana.
Andrea Pisano studeerde Moderne Theaterdans aan de AHK en bij het Opus Ballet in Florence en danst sinds 2018 bij LeineRoebana.
Timon de Ridder studeerde Moderne Theaterdans aan de AHK en danst sinds 2018 bij LeineRoebana.
Luana van Eekeren studeerde Jazz-Musicaldans aan de AHK en in New York en danst sinds 2012 bij LeineRoebana.
David Mackor studeerde luit, theorbe en basso continuo in Amsterdam en treedt veel op, o.a. met het Nederlands Blazers Ensemble. Hij vormt Duo Serenissima met Elisabeth Hetherington.
Sopraan Elisabeth Hetherington studeerde in Toronto en haalde cum laude haar master historical performance aan het conservatorium van Amsterdam. In haar vele optredens en opnames overbrugt ze de kloof tussen oude en hedendaagse muziek. Ze won de Dutch Classical Talent Award 2019/2020.
Gitarist/componist Wiek Hijmans gaf de elektrische gitaar een plaats in de klassieke muziek. Hij soleerde met vele orkesten. Zijn gitaarkwartet CATCH was te gast bij het New York Philharmonic. Wiek componeert voor theater en solo gitaar en houdt zich intensief bezig met transdisciplinair kunst maken.
Mezzosopraan Talitha van der Spek studeerde in Amsterdam. Ze zong rollen bij o.a. De Nationale Opera en de Nederlandse Reisopera. Naast haar werk als klassiek zangeres regisseert ze muziektheater van haar eigen gezelschap Opera Così en heeft ze een klezmerband Maise. Zij werkte eerder met LeineRoebana in Merg en LIGHT.
Myrthe Bokelmann (stagiair) studeert moderne dans aan ArtEZ Bachelor of Dance.
Kris Mohammed Adem (stagiair) studeerde moderne dans in New York en Londen en thans aan Fontys Dansacademie in Tilburg.

LeineRoebana wordt financieel gesteund door Amsterdams Fonds voor de Kunst en de Gemeente Breda. LeineRoebana dankt Fonds Podiumkunsten en de vrienden en donateurs van LeineRoebana voor de financiële ondersteuning van SOLAS.
Met dank aan: Leo Samama, Marije de Graaf, Frits van den Assem, Yani Pictures, Corinne Speulman, Kees de Vries, Michael Sastrowitomo, alle medewerkers van Chassé Theater Breda, Golden Tulip Keyser Breda. LeineRoebana is huisgezelschap van het Chassé Theater Breda. 

www.leineroebana.com 

Een digitaal programma met foto’s en liedteksten sturen wij u graag toe als u uw emailadres achter laat bij onze pr kar of door een mail te sturen naar dans@leineroebana.com m.v.v programma SOLAS

pastedGraphic.png pastedGraphic_1.png pastedGraphic_2.png pastedGraphic_3.png