Verbinden

LeineRoebana draagt bij aan een integraal cultureel klimaat, dat lucht geeft aan de samenleving; dat zichtbaar is doordat de grenzen tussen schouwburgen, locatietheater, disciplines, amateurs en professionals vervallen; podiumkunst die zichtbaar is en aanspreekbaar, die het bijzondere normaal maakt en het normale bijzonder. 

LeineRoebana staat met haar wortels stevig in Amsterdam en Breda/Brabant. Vanuit deze unieke positie met twee sterke thuishavens bereikt LeineRoebana met haar takken een publiek door heel Nederland. In de verschillende steden en regio’s zoekt LeineRoebana altijd het contact met het publiek. Dit doet zij door middel van bijvoorbeeld het publieksonthaal, workshops en lezingen voorafgaand aan de voorstelling, projecten met amateurscholen of kunstopleidingen, of guerrillavoorstellingen in de stad. Leineroebana was o.a. te zien op festivals zoals muziekfestival Wonderfeel, het bekende Oerol op Terschelling en het intieme Terug naar het begin met (muziek)voorstellingen in kerken. LeineRoebana speelde in Europa, de Verenigde Staten, Canada, Rusland, Indonesië, Singapore en Afrika.

Stad

Breda/Brabant
LeineRoebana is sinds 2009 Artist in Residence en sinds 2012 huisgezelschap van het Chassé Theater. Het Chassé Theater ziet in de samenwerking een belangrijke impuls voor het productieklimaat in de stad Breda en als een waardevolle aanvulling op wat er aan podiumkunsten in de stad is. In een stad als Breda waar de nadruk nu in de podiumkunst wordt gelegd op jeugd, onderwijs en amateurkunst is het belangrijk dat er groei mogelijk is in de keten. Van amateurschool, naar jeugdvoorstellingen naar opleiding naar werkplaats naar het theater. Juist die laatste stap die de keten verbindt met podiumkunst activiteiten op nationaal- en internationaal niveau, is een belangrijke schakel. LeineRoebana ontwikkelt initiatieven die aansluiten bij het opvullen van de leemtes en zorgen voor een ontwikkeling van een gezond, levendig cultuurklimaat in de stad. 

LeineRoebana, werkt(e) samen met vele instellingen in Breda/Brabant (o.a. Podium Bloos, Breda Photo, Graphic Matters, Stedelijk Museum, Grote Kerk, Dansnest, KAM, Cultuurnacht, Chassé Theater, November Music) en met andere Bredase kunstenaars, zoals onlangs met Dyane Donck. LeineRoebana ontwikkelde projecten op locatie zoals vorig jaar in het Klooster, en trad op in Kasteel Bouvigne, En plein public, Ogentroost, in het station Breda en in het Valkenburgpark. 

LeineRoebana gaf vele workshops (dans en muziek) in de stad en inspireerde jonge makers die vervolgens stageliepen bij LeineRoebana om vervolgens een eigen professionele makers en/of danscarrière te beginnen (Annemijn Rijk). Ook jeugddansgezelschap De Stilte is een goede collega. Jack Timmermans gaf in het verleden de inleiding bij LeineRoebana en dansers die LeineRoebana heeft lesgegeven dansen bij het gezelschap. Daarnaast geeft LeineRoebana inleidingen in het Chassé Theater bij dansgezelschappen om zo het Bredase publiek kennis te laten maken met andere makers. Andrea Leine en Harijono Roebana zijn terugkerend (gast)docent op de Fontys Dansacademie in Tilburg en Fontys Acadamy for Performing Arts (muziek).   

 

Amsterdam
Andrea Leine en Harijono Roebana, beiden geboren en getogen in Amsterdam, hebben het gezelschap met één been stevig verankerd in de stad. Met een aantal Amsterdamse partners is het gezelschap actief en zichtbaar in heel Amsterdam, van een klein project met het Huygens College aan de overkant van de straat, tot afgeladen voorstellingen in het Vondelpark Openluchttheater of in het kleine poezietheater Perdu op uitnodiging van ‘t Barre Land en Erik Bindervoet. Vaste theaters waar LeineRoebana elk seizoen terugkomt zijn het Internationaal Theater Amsterdam (ITA) en Theater Bellevue, naast theaters als Muziekgebouw en De Meervaart in Nieuw-West. LeineRoebana ontwikkeld speciaal gecureerde choreografieën voor locaties als Hotel Arena, WG Kunst en organisaties als de GGD van de gemeente Amsterdam in de Bazel bij de conferentie Fast Track Cities (Doel: 0 nieuwe HIV besmettingen in 2025).

Choreografen Andrea Leine en Harijono Roebana zijn terugkerend docent aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten op de opleidingen Expanded Contemporary Dance (ECD) en de Nationale Ballet Academie. Bij de Moderne Theater Dans (nu ECD) is repertoire van LeineRoebana een vast onderdeel van het curriculum voor de uitvoerende dansers.  

Daarnaast heeft LeineRoebana een speciale band met de Henny Jurriens Stichting in de Chassekerk. De dansers van LeineRoebana trainen hier dagelijks op professioneel niveau. LeineRoebana zet haar trainingen in de eigen studio open voor dansers en musici van buiten het gezelschap. En stelt regelmatig haar studio beschikbaar voor residenties van (jonge)makers.

LeineRoebana is nauw verbonden met het muziekcircuit in Amsterdam. Onze partners zijn organisaties als Muziekcentrum Aslan, Cello Biënnale Amsterdam, Cello Octet Amsterdam of individuele musici uit de freelancemuziekscene in Amsterdam. De samenwerkingen kunnen verschillende vormen aannemen: als artistieke of zakelijke partner in tourende voorstellingen, ontwikkelen bewegings- en muziekworkshops of programmering van ons werk. 

Internationaal / Indonesië

LeineRoebana is een reislustig dansgezelschap. Ze speelde onder andere in Europa, de Verenigde Staten, Canada, Rusland, Afrika, Indonesië en Singapore.  

 

Azië  

Het gezelschap kent een bijzonder verwantschap met Azië. Gedurende de productie van de voorstelling GhostTrack, die Nederlandse en Indonesische dansers samenbracht met componist Iwan Gunawan en zijn gamelanensemble KyaiFatahillah, is een levenslange wederzijdse inspiratie ontstaan. Deze heeft geleid tot onder andere een nieuwe grootschalige internationale coproductie, in samenwerking met het Chassé Theater Breda: de voorstelling LIGHT.

De ontmoeting (tussen dansers en musici, tussen culturen, tussen individuen) is een terugkerend thema voor choreografen Andrea Leine en Harijono Roebana. Maar deze ontmoeting eindigt niet op het podium. In de landen waar ze optreedt zoekt ze het contact met het publiek door middel van het publieksonthaal, workshops en lezingen. Ook vindt er vaak een artistieke uitwisseling plaats. Zo werkt het gezelschap aan de ontwikkeling van een virtuele gamelan, die ook op het conservatorium in Jakarta in gebruik genomen gaat worden. Andersom haalde LeineRoebana een traditionele pelog en slendro gestemde gamelan naar Nederland die hier ter beschikking gesteld wordt aan conservatoria en Indonesische muzikanten.  

Sponsors, subsidiënten en partners

LeineRoebana maakt voorstellingen met bijzondere (inter)nationale gasten en vrijwel altijd livemuziek. Om deze omvangrijke projecten te kunnen realiseren wordt zij gesteund door, en werkt ze samen met, verschillende partners, waaronder vrienden, subsidiënten en sponsoren.

Vrienden

LeineRoebana heeft een bijzondere groep vrienden. Ook meer betrokken raken bij het gezelschap? Word lid van Get close to, ontmoet dansers musici en choreografen en kom langs in onze studio. Je wordt al lid vanaf 50 euro per jaar. Voor meer informatie neem contact met ons op via dans@leineroebana.com.

Geen vriend worden, maar wel een eenmalige donatie doen?

Het is mogelijk LeineRoebana te steunen door middel van een (eenmalige) donatie. Uw gift, groot of klein, is van harte welkom.

Bankrekening NL57 INGB 00057 27620
T.n.v. Stichting Date Dans en Theater
WG Plein 131
1054 SC Amsterdam
O.v.v. Donatie

Indien u vragen heeft over doneren aan LeineRoebana, kunt u contact opnemen met Andrea Leine: zakelijk@leineroebana.com, T 020 4893820.

KvK: 41203289
BTW: NL006646359B01

Subsidiënten en fondsen

LeineRoebana ontvangt meerjarige subsidie van:

LeineRoebana ontving project subsidie van onder andere:

Sponsors

Garuda Indonesia

Met ingang van oktober 2014 zijn LeineRoebana en Garuda Indonesia Airlines officieel partners. Sinds mei 2014 vliegt luchtvaartmaatschappij Garuda Indonesia met een nieuwe Boeing 777 en is daarmee de enige maatschappij die rechtstreeks van Amsterdam naar Jakarta kan vliegen. Op het evenement ter lancering van het nieuwe vliegtuig vond een optreden van LeineRoebana plaats met fragmenten uit GhostTrack.

Restaurant Blauw

Topkok Agus Hermawan is ambassadeur van LeineRoebana en chef-kok van Restaurant Blauw. Hij heeft een moderne Indische kookstijl, waarin veel invloeden van de westerse keuken samenkomen met de traditionele smaken uit het oosten. Hermawan verzorgde Indonesische diners voorafgaand aan de voorstellingen van GhostTrack en hij sponsort met regelmaat de hapjes voor de feestelijke LeineRoebana studioavonden.