Talent en Ontmoeting

LeineRoebana neemt een belangrijke plek in de keten in. Het is een plek waar jonge, oude(re) dansers, musici en choreografen en componisten inspiratie en praktijkervaring opdoen, waar kennis wordt doorgegeven over het creëren van dans, over de samenwerking tussen dansers en musici, choreografen en componisten, over het maken en produceren van projecten voor de grote-, midden-en kleine zaal en waar, niet in de laatste plaats, discussies plaats vinden over de aard van het werk. LeineRoebana deelt nationaal en internationaal haar kennis en ervaring met nieuwe generaties dansers, musici, componisten en choreografen en andere creatievelingen. Zowel binnen de dans als binnen de muziekwereld. Zowel nationaal als internationaal. LeineRoebana heeft een unieke danstaal en een innovatieve benadering ontwikkeld voor het maken van voorstellingen. De ervaringen en kennis van LeineRoebana fungeren als een belangrijke inspiratiebron voor dansstudenten en -docenten om nieuwe ideeën alsmede hun eigen positie in het veld te verkennen. Het werk van LeineRoebana wordt op verschillende dansacademies en opleidingen wereldwijd bestudeerd als onderdeel van cursussen over moderne dans, choreografie, muziek, dansgeschiedenis en bewegingsanalyse.

Nieuwe makers, jonge musici en dansers

LeineRoebana coacht talentvolle, nieuwe choreografen en componisten en geeft hen de ruimte om ervaring op te doen in een creatieve, professionele omgeving. Zo werd o.a samengewerkt met componist Gagi Petrovic (afgestudeerd aan de HKU), componist Diego Soifer en was LeineRoebana betrokken bij de begeleiding van choreografisch talent Alida Dors.

Ook is de studio van LeineRoebana een ontmoetingsplek met open repetities en residenties van verschillende makers. In de afgelopen jaren boden we verschillende makers, dansers en musici de gelegenheid om een residentie te doen in onze studio. Hootschroop: Michael Jahoda (dans, spoken word) met Robbert van Hulzen (muziek) en Dirk Bruinsma (muziek) waren artist in residentie van januari t/m juli 2022. En in 2023 waren dat onder andere Dominique Chabot en Margarida Constantino.

Onderzoek

LeineRoebana ondersteunt en initieert onderzoek dat zich bevindt op het grensvlak van dans, muziek en wetenschap.

Educatie

LeineRoebana zet zich actief in om dans op de radar te krijgen van een breder publiek. Dit doen wij onder andere door een randprogrammering rondom voorstellingen: educatieve activiteiten, projecten met verschillende doelgroepen als ouderen en jongeren, met andere culturen, werken op locatie, lezingen, nagesprekken, concerten, workshops voor jonge professionals aan conservatoria of dansacademies. LeineRoebana is veelgevraagd gastdocent zowel op dansacademies als conservatoria als op amateur dansscholen.

Toegankelijk voor iedereen met plezier in dans en muziek organiseren we korte workshops rondom de voorstelling. Door middel van improvisatie en het aanleren van versimpelde frases uit een voorstelling, maken de deelnemers op toegankelijke wijze kennis met het LeineRoebana bewegingsidioom uit de voorstelling. De deelnemers ervaren hoe het materiaal tot stand komt en herkennen vervolgens in de voorstelling bewegingen waarmee ze hebben gewerkt in de workshop. Dit intensiveert de ervaring van de voorstelling. 

We bieden verschillende workshops aan: 

  • Workshop A – Amateurdansers 
  • Workshop B – (semi) professionele repertoire workshop 
  • Workshop C- Maak traject Dans of Muziek 

Klik hier voor meer informatie over deze workshops of neem contact op met marketing@leineroebana.com.

Publiek

LeineRoebana staat een publieksbenadering voor die uitgaat van ontmoeting. Ze maakt voorstellingen die uitnodigend zijn, nieuwsgierig maken en het vermoeden genereren dat er meer is tussen hemel en aarde. Hierdoor is het werk aantrekkelijk voor verschillende doelgroepen. Naast dansliefhebbers komt publiek af op een specifiek aspect van de voorstelling (Oude Muziek, slagwerk, Indonesië of een bijzondere componist of musicus) en wordt daar verrast door voor hen nieuwe aspecten.

De ontmoeting met het publiek is belangrijk voor LeineRoebana. Elke voorstelling start met het zogenaamde ‘Publieksonthaal’. Een half uur voor aanvang is het publiek welkom de zaal vast binnen te gaan en vertellen de makers, terwijl dansers en musici zich opwarmen op het podium, over de voorstelling en het werkproces. Publieksonthalen – waarbij de combinatie van bijzondere vragen, onmogelijke opdrachten en inside information niet zelden tot hilarische maar ook tot verstilde situaties leidt –steeds meer een integraal onderdeel geworden van de totale theatrale ervaring van een avond met LeineRoebana.

Op de hoogte blijven van de LeineRoebana-studio’s en het laatste nieuws van het gezelschap? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!