Choreografen

LEINEROEBANA

LeineRoebana, het dansgezelschap van choreografen Andrea Leine en Harijono Roebana, vervult door haar unieke, eigenzinnige danstaal en werkwijze een geheel eigen plaats in de Nederlandse en internationale danswereld. Het gezelschap staat bekend om het opwindende fysieke dansidioom en de centrale rol van live uitgevoerde muziek in het werk. De producties van LeineRoebana verrassen met bijzondere vervlechtingen van hedendaagse dans, tekst, vormgeving en de meest uiteenlopende muzikale klankkleuren. 

Met nieuwsgierigheid zoekt LeineRoebana de dialoog op met andere culturen, subculturen, diverse maatschappelijke sectoren en verschillende kunstdisciplines. Met de overtuiging dat openheid en kwetsbaarheid de motor zijn voor vernieuwing. Muziek heeft een gelijkwaardige plaats in de gelaagde producties en bewegen zowel dansers als musici. 

LeineRoebana werkte o.a. met componisten Tan Dun, Iwan Gunawan en Kate Moore en musici violiste Liza Ferschtman, gitarist Wiek Hijmans, luitist David Mackor en zangeres Elisabeth Hetherington. Naast producties voor het theater maakt LeineRoebana voorstellingen op speciale locaties zoals LOST INTIMACY  in een voormalig industrieel gebouw of klooster en voor festivals zoals Wonderfeel, Terug naar Het Begin en Oerol.

 “Dutch choreographers duo LeineRoebana from Amsterdam stunned the audience.”

De Jakarta Post

Prijs van verdienste voor Andrea Leine en Harijono Roebana

Choreografen Andrea Leine en Harijono Roebana werden in 2023 voor hun bijdragen aan de Nederlandse dans bekroond met de Prijs van Verdienste van Dansersfonds’79, opgericht door het beroemde balletechtpaar Alexandra Radius en Han Ebbelaar.

De jury van het Dansersfonds’79 over Andrea Leine en Harijono Roebana
“De Prijs van Verdienste gaat naar het Amsterdamse choreografenduo Andrea Leine en Harijono Roebana, voor hun buitengewoon waardevolle choreografische oeuvre, maar ook voor hun moed, hun geweldige innerlijke drive en hun niet te stuiten passie voor dans en muziek. Hoezeer hun werk zich sinds de oprichting van hun gezelschap LeineRoebana, in 1991, ook heeft ontwikkeld, de twee zijn op indrukwekkende wijze trouw gebleven aan hun eerste uitgangspunt: op intuïtieve wijze associatieve voorstellingen creëren, waarin ‘fysiek denken’, waarachtigheid en de autonome kracht van dans vooropstaan. Daarbij kiezen ze nadrukkelijk voor de combinatie van live-dans met live-muziek. Met als resultaat een reeks imponerende voorstellingen, die altijd volstrekt eigen zijn en vaak een verrassende wisselwerking laten zien tussen dans en de meest uiteenlopende muzikale stijlen, variërend van barok- tot gamelanmuziek.”

INTERNATIONAAL

LeineRoebana tourt al jaren in gerenommeerde theaters en festivals in Europa, de VS, Canada, Rusland, Afrika en Indonesië en Singapore. Daarnaast heeft het gezelschap een bijzondere relatie met Azië. LeineRoebana maakte twee grootschalige internationale coproducties waarin Nederlandse en Indonesische dansers en zangers, een Indonesische componist en een gamelanensemble samenwerken: GhostTrack en LIGHT. Beide producties toerden door Azië. GhostTrack tourt dan ook al zes jaar uitgebreid door Europa. Voor de productie Snow in June werkte het gezelschap samen met de Chinees-Amerikaanse componist Tan Dun.

Internationale samenwerkingen

LeineRoebana is geïnteresseerd in internationale samenwerkingen met zowel componisten, schrijvers, ontwerpers, dansers, zangers, muzikanten als internationale coproducties met internationale gezelschappen, theaters en festivals. LeineRoebana is geïnteresseerd in het internationaal geven van workshops en masterclasses.

Meer informatie

Voor meer informatie over LeineRoebana en mogelijkheden om te toeren of samen te werken kunt u contact opnemen met: zakelijk@leineroebana.com