Prijs van Verdienste voor choreografen Andrea Leine en Harijono Roebana

Gepubliceerd: 16/11/2023

Op maandag 13 november ontvingen choreografen Andrea Leine en Harijono Roebana de Prijs van Verdienste van het Dansersfonds’79.

Choreografen Andrea Leine en Harijono Roebana hebben tijdens het 25e Nederlands Balletgala de 𝗣𝗿𝗶𝗷𝘀 𝘃𝗮𝗻 𝗩𝗲𝗿𝗱𝗶𝗲𝗻𝘀𝘁𝗲 in ontvangst mogen nemen, in het bijzijn van Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix in een uitverkocht DeLaMar in Amsterdam.

Andrea Leine en Harijono Roebana zijn ongelofelijk blij met deze erkenning en danken het Dansersfonds ‘79, Alexandra Radius, Han Ebbelaar en de jury voor deze waardevolle prijs.

Dit jaar reikte het Dansersfonds twee Prijzen van Verdienste uit. Ook onze gewaardeerde collega choreografe Conny Janssen ontvangt op deze avond de Prijs van Verdienste. De jaarlijkse Aanmoedigingsprijs ging naar de jonge danser en choreograaf Joshua Junker.

De jury van het Dansersfonds’79 over Andrea Leine en Harijono Roebana
“De Prijs van Verdienste gaat naar het Amsterdamse choreografenduo Andrea Leine en Harijono Roebana, voor hun buitengewoon waardevolle choreografische oeuvre, maar ook voor hun moed, hun geweldige innerlijke drive en hun niet te stuiten passie voor dans en muziek. Hoezeer hun werk zich sinds de oprichting van hun gezelschap LeineRoebana, in 1991, ook heeft ontwikkeld, de twee zijn op indrukwekkende wijze trouw gebleven aan hun eerste uitgangspunt: op intuïtieve wijze associatieve voorstellingen creëren, waarin ‘fysiek denken’, waarachtigheid en de autonome kracht van dans vooropstaan. Daarbij kiezen ze nadrukkelijk voor de combinatie van live-dans met live-muziek. Met als resultaat een reeks imponerende voorstellingen, die altijd volstrekt eigen zijn en vaak een verrassende wisselwerking laten zien tussen dans en de meest uiteenlopende muzikale stijlen, variërend van barok- tot gamelanmuziek.”

Andrea Leine en Harijono Roebana zijn ontzettend dankbaar dat zij deze prijs van het dansveld mogen ontvangen. Het betekent veel dat het oeuvre, werk, samenwerkingen en onderzoek van LeineRoebana op deze eervolle manier gewaardeerd wordt.

Foto: Antoinette Mooy.