­­

Jubileum: DansOpera Light van LeineRoebana

Dansgezelschap LeineRoebana bestaat 25 jaar! In hun jubileumjaar komen zij onder andere met de DansOpera Light. Geïnspireerd door de traditie van Opera Jawa en getransformeerd door de eigenzinnige hedendaagse benadering van LeineRoebana, zullen dansers zingen en zangers dansen. De nieuwe compositie van de gerenommeerde Iwan Gunawan wordt uitgevoerd door zijn ensemble Kyai Fatahillah en illustere musici, zoals Ekaterina Levental en Bernadeta Astari. Hoewel Gunawan het traditionele gamelaninstrumentarium tot uitgangspunt neemt, laat hij zich niet leiden door de voorgeschreven structuren. Hij bouwt een nieuw geluidsspectrum dat zowel Europese als Indonesische oren verrast.

In 2009 maakte LeineRoebana Ghost Track, dat alom diepe indruk maakte en nog steeds op internationale podia te zien is. Nog nooit waren traditionele dans en muziek uit Indonesië op zo’n verrassende en tegelijk harmonische manier gecombineerd met de moderne westerse dans. De Europees geschoolde- en Indonesische dansers lieten zien wat in de verschillende lichamen ligt opgeslagen. We zien hoe hun verschillende tradities zowel botsen als overeen komen, elkaar inspireren als de loef afsteken, elkaar besmetten en samen komen. Met de groots opgezette DansOpera Light zet LeineRoebana deze ervaringen in om haar grote liefde gestalte te geven: de versmelting van het muzikale in de dans en het dansante in de muziek. Traditie en moderniteit, zang en dans, Oost en West, gamelan en elektronica staan niet langer respectvol samen op het podium, maar vormen de elementen die opgaan in een nieuwe, grenzen overstijgende, eigentijdse theatervorm die verrast en inspireert.

Publieksonthaal
U bent van harte uitgenodigd om een half uur voor aanvang van de voorstelling in de zaal aan het LeineRoebana-publieksonthaal deel te nemen. Choreografen, dansers en musici vertellen over hun bijzondere samenwerking, en met korte voorproefjes warmen zij het publiek op voor een onvergetelijke avond.

LeineRoebana
25 jaar geleden begonnen Andrea Leine en Harijono Roebana hun gezamenlijke carrière als choreografenduo. Vanaf het begin sloeg hun eigenzinnige werk met zijn explosief grillige bewegingen in als een bom. Ook maakten ze naam met bijzondere samenwerkingsprojecten met topmusici. LeineRoebana staat bekend om hun ongebruikelijke combinaties van dans en livemuziek, hun unieke bewegingsidioom en hun topdansers . Musici van wereldfaam staan op het toneel én zijn onderdeel van de choreografie. Het intensieve contact tussen dansers en musici zorgt voor wederzijdse inspiratie, die voelbaar is voor het publiek. LeineRoebana werd bekroond in binnen- en buitenland en speelde in Europa, de Verenigde Staten, Canada, Rusland, Afrika en Indonesië.

Noot voor de redactie:
Wij vieren in 2016 ons jubileumjaar en stellen het erg op prijs als hier in de brochure aandacht aan besteed kan worden. Denk bijvoorbeeld aan een grote kop met foto of een achtergrondartikel, waarin er stilgestaan wordt bij deze bijzondere gebeurtenis. Voor meer informatie, mail naar: marketing@leineroebana.com.

Voor meer informatie of HR foto’s, mail naar: marketing@leineroebana.com.