Doelstelling

LeineRoebana is een Nederlands dansgezelschap met een internationale reputatie, geleid door choreografenAndrea Leine en Harijono Roebana. Het gezelschap onderscheidt zich door haar unieke dansidioom, is specialist in een multidisciplinaire benadering en pioniert met ongewone overzeese samenwerkingsverbanden.

In de afgelopen 25 jaar ontwikkelde de groep zich van luis in de pels van het bestel tot gezichtsbepalende factor van de Nederlandse dans; vaste waarde binnen de belangrijke grote theaters van ons land, maar evengoed kind aan huis bij avontuurlijke vlakke vloertheaters. LeineRoebana speelt op vele plekken in de wereld en werd bekroond in binnen- en buitenland. Met haar ongedwongen stijl heeft de groep intussen een groot en gemêleerd publiek aan zich weten te binden.

LeineRoebana is gevestigd in Amsterdam, waar het een onmisbaar onderdeel van de culturele keten is; vaste bespeler van de Stadsschouwburg Amsterdam, en een geliefd platform waarop jong dans- en choreografisch talent verbonden wordt met een internationale context. De wortels liggen in Oud-West, waar de deuren van de studio letterlijk voor de buurtbewoners open staan en het Huygenscollege de 10 seconden loopafstand te baat neemt om regelmatig binnen te stappen.

LeineRoebana als gezelschap paart kennis en ervaring aan nieuwsgierigheid, openheid, creatief vermogen en tomeloze energie. Met deze eigenschappen maakt ze unieke voorstellingen die steeds meer weerklank vinden bij publiek, collega’s en partners, in binnen- en buitenland. Deze eigenschappen wil ze ook de komende jaren inzetten bij het maken van kwaliteitsvoorstellingen met veel livemuziek en bij het verder ontwikkelen van haar eigen bewegingstaal, ideeën en overige creatieve kapitaal.

Samen met de partners van Amsterdam Dansstad wil LeineRoebana eraan bijdragen om van Amsterdam weer een bruisend podium te maken voor de hedendaagse scheppende danskunst.

Door een brug te slaan tussen de wereld van de dans- en van muziekgezelschappen creëert LeineRoebana eveneens een nieuwe impuls aan de scheppende podiumkunsten in Amsterdam. Met het voorbereidende werk is LeineRoebana al langer bezig; het onderzoek en ontwikkeling en de training van dansers en musici, wil ze de komende jaren intensiveren onder de naam: Platform voor Dans en Muziek. Geen gebouw of instituut, maar gebundelde activiteiten in netwerkverband dat nationale en internationale vertakkingen heeft.

Klik hier voor de financiële verantwoording van 2018.